marți, 26 ianuarie 2010

Pelé - zeul fotbalului brazilian

Un zeu in Brazilia si unul din cei mai buni jucatori de fotbal din lume, Pelé era un jucator ce nu puteai sa nu-l stii, sa nu il recunosti cand trecea cu eleganta printre fundasi de clasa mondiala sau cand suta o bomba de la mare distanta direct in vinclul portii.

Pelé a crescut in saracie, fiind nevoit sa joace fotbal cand era mic, fie cu niste ciorapi plini cu ziare si legate cu o ata, fie cu un grapefruit.

In 1954, la varsta frageda de 14 ani a fost observat de fostul jucator brazilian de nationala Waldemar de Brito. La 15 ani a fost adus de Waldemar de Brito la Santos, unde le-a spus celor de la Santos despre Pelé ca "acest pusti va fi cel mai bun jucator de fotbal din lume".

La 16 ani a devenit golgheter in prima liga braziliana, iar la 17 ani a devenit campion modial cu Brazilia, jucand la Cupa Mondiala din 1958 nu mai putin de 4 meciuri si inscriind 6 goluri.

La varsta de 21 de ani a devenit dublu-campion mondial, Brazilia castigand Cupa Mondiala din 1962. Real Madrid si multe alte mari cluburi au vrut sa-l transfere, dar  Pelé a fost declarat " comoara nationala" si nu a fost lasat sa paraseasca tara decat in deplasarile echipei sale de club si nationalei.

Pe 19 norembrie 1969 Pelé a marcat golul sau cu numarul 1000 din toate competitiile, marcat unde altundeva decat pe Maracanã.

Turneul mondial din 1970 a fost si ultimul din cariera lui Pelé, devenind pentru a treia oara campion mondial. La finalul meciului din finala, fundasul ce il marca pe Pelé a declarat " La inceputul meciului imi spuneam ca pot sa il opresc, e facut din carne si oase ca toata lumea... ma inselam amarnic."

Pelé si-a incheiat cariera la N.Y.Cosmos . Si inca ce cariera... Alaturi de Santos a cucerit 25 de trofee, marcand 1087 de goluri in 1120 de meciuri, 1 trofeu cu N.Y Cosmos , pentru care a marcat 64 de goluri in  107 meciuri, iar alaturi de el,  Brazilia a castigat 5 trofee, dintre care 3 Cupe Mondiale.

Dupa ce s-a retras, Pelé a fos numit " atletul secolului" , o onoare ce a evidentiat cariera marelui Pelé.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu